nedelja, 17. april 2016

Uvajanje bolj zdravega načina življenja

Za začetek naj povem, da se zavedam, da številka na tehnici ne pokaže vedno realnega stanja in je bolj pomembnejše spremljanje razlik v obsegih. 

Vir: http://www.netkobiety.pl/viewtopic.php?id=92565&p=4

V zadnjih tednih sem imela večji apetit kot ponavadi in sem tudi jedla več kot je bilo v moji navadi. Že tako mi govorijo domači, da veliko jem, kar ne morem zanikati. V sredo pa sem skorajda doživela šok. Seveda sem čutila, da se kilogrami višajo, a dokler tega nisem videla na tehnici, sem se tolažila, da tako hudo pa spet ni. Prikazana številka 62.8kg je zelo blizu moje največje teže v življenju - ko sem jo zagledala, sem se zavedala, da je čas za spremembe. To je bila le še potrditev mojih čedalje pogostejših nelagodih občutkov v svojih oblačilih in počutja, ki ni bilo več tisto pravo.

Za občutek v zadnjih desetih letih v spremstvu športanja: 
* 54 - 56kg izgledam suha in fit
* 57 - 58kg imam normalno postavo
* 58 - 60kg sem še v mejah normale
* nad 60kg čas je za ukrepe
Postavo imam v obliki peščene ure, torej bolj ožji pas in večje boke.




Vir: http://www.wheninmanila.com/top-12-low-calorie-healthy-meal-plan-deliveries-in-metro-manila/


Na poti v službo sem razmišljala, kako naj začnem. Vedela sem, da bom morala v prihodnje veliko več razmišljati o hrani, ker ne bom več jedla kar mi je prvo prišlo pod roko. Zadala sem si nekaj ukrepov, ki se jih bom poskušala v prihodnje držati. To so:

  • vsaj 2l tekočine: vode, nesladkanega čaja ali cedevite, ki jo ponavadi mešam 5g na 0.5l (normalna doza je 19g na 2,5dc)
  • ne bom spuščala obrokov in jedla še naprej 4-5 obrokov dnevno, ker mi tako najbolj ustreza
  • nič sladkarij, piškotov, gumi bonbonov, sadnih jogurtov ali sladkih muslijev, namazov kot so linolada ali nutela ipd.
  • zamenjala beli kruh za polnozrnatega, temnega s semeni ali ovsenega
  • delati vaje za telo
  • kardio vadba: kolesari, hodi, teči,..
  • nič alkohola: na splošno bolj redkokdaj pijem, vendar spomlad in poleti velikokrat posežem po radlerju, zato bom poskusila brez tega

Nisem si zadala preveč strogega načina, vendar glede na življenjski stil v zadnjem pol leta, mislim, da bi mi moralo vseeno uspeti. Prebavo imam precej dobro, zato hočem z manjših količinskim vnosom hrane postopoma doseči hitrejši občutek sitosti kot sem to že enkrat dosegla v preteklosti. 

Vir: http://www.kalcek.si/zdrava-prehrana-piramida-zdravje-zivila.html

Rezultati:

Trenutno teče 5 dan in zaenkrat mi gre kar dobro. Z izjemoma včerajšnjega dneva sem spila več kot 2l, včeraj le 1.5l. 
V četrtek sem pojedla majhen košček čokoladne torte, ker je imela moja varovanka rojstni dan, ostale dni se nisem dotaknila sladkarij ipd.
Glava me je bolela tako v četrtek kot v petek, vendar nisem prepričana, da je to od zmanjšanja vnosa, temveč bolj zaradi psihološkega vpliva in razmišljanja o hrani.
Več časa razmišljam o hrani, vendar zaenkrat ni tako hudo ali naporno. Poleg tega sem ponosna nase, ker kljub temu, da me nekaj zelo muči in sem ponavadi v takih razmerah posegla po hrani, tokrat tega ne počnem.
Res je tudi, da večkrat čutim občutek lakote, vendar sem ugotovila, da včasih to sploh ni pravilen občutek in bi jedla le iz dolgočasja. 

V prihodnje si želim tudi poskusiti nove izdelke in jedi, ki jih dosedaj še nisem. Prav tako upam, da bom napredovala glede kuharskih sposobnosti. Nekako v sebi vem, da lahko dosežem neko ravnovesje, ki mi bo prineslo dobro počutje in se hkrati ne bom počutila preveč prikrajšano za dobrote. Kako mi bo to uspevalo, bom poročala :)

Lep preostanek vikenda vam želim!

2 komentarja :

  1. Super za odločitev, podpiram! :) Če te boli glava, poskusi malo bolj soliti hrano ali pa čez dan spij kakšen izotonik (čeprav je notri tudi sladkor). Telo se ti prve dni "čisti", iz tebe gre večinoma voda, ki pa odplakne tudi sol - posledica tega pa je zelo pogosto glavobol.

    Jaz sem od začetka decembra shujšala 7 kg, na podoben način kot ti - črtala sem sladkarije in vse izdelke iz bele moke, na splošno sem pojedla manj kruha in več zelenjave kot prej. Kaj dosti več kot prej se nisem gibala (je pa res, da že tako in tako poskušam biti vsaj srednje aktivna), kar je pa več kot prej, pa itak samo pospeši vse skupaj :)

    Aja, pa brez slabe vesti, tudi če bo kdaj kakšna sladkarija :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Res? Nisem vedela, da je pomanjkanje soli možen vzrok za glavobole.

      Super, čestitam in hvala, da si delila to z mano! Dodatna motivacijska zgodba nikoli ne škodi :)
      Trenutno mi sladkarije sploh ne manjkajo. Se spomnim nanje, ampak nimam tiste neustavljive želje po njih. No vsaj zaenkrat še ne :)

      Izbriši

Copyright © 2015 Mojčin kotiček