četrtek, 7. april 2016

Bolečine v kolenu 1.del

Za začetek naj povem, da sem rekreativka, ki zelo rada teče. V preteklosti nisem imela nobenih večjih poškodb ali pogostih težav s sklepi ali zvini.

V letu 2015 sem se prvič soočila s težavo bolečine v kolenu, ki so bile posledice počepov s preveliko težo. Žal se temu nisem mogla povsem izogniti, ker je bilo to del moje takratne službe, vendar sem prenehala z ostalo rekreacijo in počasi so bolečine izginile. Po preteku 2 mesecev sem ponovno začela teči. Preostanek leta 2015 je šel skozi brez bolečin in težav. Takrat sem tekla 3-4x tedensko po cca 5km.
 
Letos sem se odločila, da bom že z januarjem začela s tekom in se poskušala približati moji veliki želji - maraton 42km. Začela sem počasi in postopoma, tekla 3-4x tedensko in v koncu marca bila sposobna preteči 10km. Udeležila sem se tudi rekreativne tekaške prireditve in uspešno odtekla brez bolečin. 
Vir: http://www.utrinek.si/bolecine-v-kolenu (priporočam branje!)
Bolečine so se mi prvič pojavile v sredini marca, zato teden pred tekaško prireditvijo nisem tekla, drugič po pretečenih 10km in v prejšnjem tednu 31.3., ko sem šla tečt 5.5km. Lahko bi rekla, da se v zadnjih 3 tednih skoraj dnevno soočam z bolečinami oziroma rahlim špikanjem v desnem kolenu. Preventivno sem s tekom prekinila, ker se bojim hujših posledic, čeprav tek v spomladanskih dnevih res obožujem!

Prebrala sem precej člankov in povprašala prijatelje o tej temi. Nisem si mislila, da so te težave tako pogoste, še manj pa nisem vedela, da je problem v različni obremenitvi štiriglave stegenske mišice, ki drži koleno. Načeloma pride do takih težav zaradi neenakomerne obremenitve. Pri takih težavah priporočajo kolesarjenje, razne vaje za moč in stabilnost ter krepitev kolka.  

Prvi ukrep, ki sem ga uvedla, je kolesarjenje. Naj povem, da kolesarjenje ni bilo nikoli nekaj, kar bi me posebej mikalo, vendar se zavedam, da nisem več rosno mlada in bom zdrave sklepe še kako potrebovala. Iz garaže sem vzela več kot 15 let staro zaprašeno bratovo kolo, ga očistila in šla na prvo vožnjo. 
Vir: http://www.tetonmtbike.com/blog/2013/08/summer-biking-in-jackson-hole/
Tekaška kondicija v osnovi nima nič skupnega s kolesarsko, zato so bile prve minute precej naporne! Nekaj ima povezave tudi s tem, da kolo ni v brezhibnem stanju in se precej težko menjava prestave, zato menjam, ko je res nujno. Gledala sem tudi za novo kolo, vendar se cene za dobra gorska kolesa gibajo med 600 in 1000€. Ker nisem navajena kupiti nekaj, samo da kupim, sem se odločila, da z nakupom novega kolesa še počakam. Obenem sem si zadala tudi izziv - če prekolesarim 1000km, si privoščim novo kolo. Čeprav sem glede koles čisti laik, sem vseeno pogledala, kakšna je ponudba in ugotovila, da moraš biti pri nakupu na prej stvari pozoren. Zatorej sem se tokrat osredotočila zgolj na vizualnost :) Nakamura stane 360€, KTM pa 900€.

Žensko gorsko kolo NAKAMURA cougar 50 mtb 27,5"

 Vir: http://www.intersport.si/shop/kolesarstvo-44103/kolesa-44165/gorska-kolesa-44413/zensko-gorsko-kolo-nakamura-cougar-50-mtb-27-5-551992d1c38b37c3508b479c#


KTM Peak XT 27,5"

Vir: http://www.hervis.si/store/Blagovne-znamke/KTM/kolesa/gorska-kolesa/Peak-XT-27%2C5%22/p/COLOR-1987461

Od 2.4. do vključno z včerajšnjim dnem sem naredila 12.68km, tako da je pred mano še dolga pot do izpolnjenega izziva. Obstaja tudi verjetnost, da mi ta vadba ne bo ustrezala in bo še poslabšala stanje.

Za konec me še zanima, če se je kdo že soočal s temi težavami v preteklosti in kako jih je odpravil?

Lep četrtkov popoldne vam želim :) 

2 komentarja :

  1. Moja mami ima že par let stalne probleme s koleni, praktično ves čas jo bolijo - sploh pri hribolazenju, zanimivo pa, da še najmanj pri teku. Največ si res lahko pomagaš s tem, da okrepiš okoliške mišice, saj to zmanjša obremenitev kolena. Kdaj ko je res hudo, pomagajo tudi kineziološki trakovi, ki prav tako pomagajo "vse držati na pravem mestu". Morajo biti pa res prav nalepljeni, drugače ni pravega učinka. Pa bolje samo občasno, sicer se koleno razvadi, kar spet ni ok. Upam, da ti uspe bolečine čim bolje odpraviti :)
    Če boš pa potrebovala kakšen nasvet pri nakupu kolesa, pa povej, moj dela v športni trgovini in ravno na kolesarskem (in smučarskem) oddelku :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baje se bolečina najbolj pogosteje pojavlja pri teku oz. teku po razgibanem terenu in pri hribolazenju. O kinezioloških trakovih sem že slišala nekaj, nisem pa vedela, da so dejansko tako učinkoviti - se bom pozanimala o tem, hvala :)
      Na srečo je z bolečinami že boljše in se zmanjšujejo, najbrž kolesarjenje pomaga kot tudi tekaška pavza.
      Hvala za ponujeno pomoč! To področje mi je čista neznanka in če mi bo kolesarjenje še tako ustrezalo, te bom kontaktirala :)

      Izbriši

Copyright © 2015 Mojčin kotiček